Facebooks sociale plugins – fb:comments

Facebook lancerede for noget tid siden en række såkaldte “social plugins”, som er funktioner man som ejer af en hjemmeside, frit kan benytte sig af. Du kan læse mere om disse plugins på følgende side: http://developers.facebook.com/plugins.

Formålet med disse plugins er at skabe liv og dynamik på hjemmesiden ved hjælp af nogle simple funktioner, som er relativt hurtige at indsætte. Facebooks motivation er selvfølgelig at binde endnu flere brugere til sit univers. Man kan se, hvorledes Facebooks plugins fungerer ved eksempelvis at åbne en af de danske avisers hjemmesider, hvor der som regel er mulighed for at “synes godt om” eller kommentere på en artikel.

Personligt mener jeg, at flere af funktionerne er sjove – jeg bruger selv funktionerne, når jeg eksempelvis på www.bold.dk (ja, jeg er fodbold nørd!) kan se om nogle af mine venner har læst den samme artikel, som jeg lige nu læser. Hvis jeg har lyst til at dele artiklen med mine venner, så klikker jeg blot på “Synes godt om”. Jeg kan også vælge at kommentere artiklerne – så vises kommentaren også på min Facebook-profil. På den måde bliver det nemt for mine venner at følge med i mine interesser.

Jeg har i en kort periode interesseret mig for disse sociale plugins. Vi har eksempelvis i Bleau udviklet et modul til henholdsvis Via CMS og Dynamicweb CMS, som kan integrere med Facebooks login-plugin. Det vil sige, at i stedet for, at man opretter en ny bruger med et helt nyt brugernavn/password til et site, så opretter man sig blot med sin Facebook-profil. Dermed skal man ikke længere huske endnu et brugernavn/password, men kan nøjes med sit Facebook-login. Smart!

Eksempel på hvordan CNN giver mulighed for at brugerne kan logge på med deres Facebook-konto

Eksempel på hvordan CNN giver mulighed for at brugerne kan logge på med deres Facebook-konto

På det seneste har vi dog også leget med det sociale plugin, der hedder Comments. Dette plugin kan du læse mere om her: http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments. Kort fortalt giver dette plugin dig mulighed for at kommentere og “synes godt om” en bestemt side. Alle kommentarer vises naturligvis på den side som kommenteres, men vises også på brugerens Facebook-profil. På den måde opnår man, at brugernes aktiviteter resulterer i gratis markedsføring af hjemmesiden.

Eksempel på brugen af Facebook Comments plugin på money.cnn.com

Eksempel på brugen af Facebook Comments plugin på http://money.cnn.com/2010/05/27/markets/markets_newyork/index.htm#comments

Der er flere fordele ved at anvende Facebooks Comments-plugin. For det første, så kan man nemt og hurtigt indsætte en kommentar-funktion på sin hjemmeside. Det vil sige, at der ikke er de store omkostninger/udviklingstid forbundet med at etablere funktionen. Kommentar-funktionen indeholder flere funktioner, som man ellers selv skulle udvikle:

 • Comments-plugin’et håndterer selv al brugervalidering. Er man logget på Facebook, så er man også automatisk logget på websitet. Man behøver dog ikke være logget på Facebook, og der er således mulighed for at kommentere anonymt – hvis det er slået til i administrationen. Hvis man kommenterer som anonym bruger, så er der indbygget Captcha-funktion, så man undgår, at diverse spambots kan poste spam-beskeder.
 • Hvis man er logget på, så viser plugin’et automatisk ens profil-billede og andre person stamdata fra Facebook
 • Plugin’et indeholder diverse moderator/administrator-funktioner. Man kan som moderator rette og slette i de kommentarer, som brugerne skriver. De brugere, som skriver kommentarer, kan naturligvis også selv rette og slette deres beskeder.
 • Plugin’et kommer med en indbygget “synes godt om”-funktion. Denne kan man dog også slå fra via CSS. Hvis man anvender den, så opnår man dog den effekt, at brugerne nemt og hurtigt kan klikke på en knap, og derved promovere websitet via Facebook.

For det andet, så vil man – ved brug af dette plugin – kunne sikre sig gratis markedsføring fra de forhåbentlig mange tusinde brugere, der kommenterer og synes godt om siden, produktet, nyheden eller hvad det nu måtte være.

Resultatet er dermed en særdeles billig web 2.0-funktionalitet, som tilmed giver gratis markedsføring.

Men det er nu ikke alt, der er godt. Når man benytter et plugin, som dette, hvor man får en masse funktionalitet foræret i én pakke, så er der nogle naturlige konsekvenser:

 • Plugin’et indeholder en række muligheder for at konfigurere udseendet. Man kan eksempelvis bestemme antallet af kommentarer, der bliver vist på siden, og man kan – via CSS – ændre på noget af udseendet. Men det er så som så med mulighederne for at ændre på layoutet. Man er således relativt fastlåst – hvilket jeg vil tro er i Facebooks interesse…
 • Facebooks JavaScript spiller ikke lige godt sammen med forskellige browsere. Eksempelvis ser det ud til, at der er en fejl, som opstår i IE 7, og som viser sig ved, at siden ikke reloades, når man logger sig ind på Facebook. Dette er dog i god tråd med min holdning om, at alle IE-browsere generelt burde bandlyses…
 • Når man skal indsætte plugin’et på en side, så anvender man såkaldt FBML – Facebook Markup Language. Der er tale om markup, som man sætter ind i sin HTML. Desværre er denne markup overhovedet ikke valid, og hvis man validerer siden via W3C’s validator, så får man en del fejl. Dette kan dog højst sandsynligt løses – men så er vi ude i noget specialudvikling, og så ryger lidt af pointen jo.
 • Da kommentarerne vises på siden ved hjælp af enten JavaScript eller en Iframe, så er der naturlige problemer med manglende overholdelse af WCAG-kriterierne. Dette giver også problemer i forhold til eksempelvis søgemaskineoptimering.
 • Hvis man – som jeg – arbejder som konsulent, der udvikler special-løsninger til kunder, så er man nødt til at være ven med sine kunder på Facebook for at disse kunder kan overtage ejerskabet og administrere kommentarerne. Jeg har bestemt ikke noget imod mine kunder, men har den generelle holdning, at jeg gerne vil holde privatliv og arbejdsliv relativt adskilt (selv om det i disse år bliver mere og mere besværligt). Dette kan dog løses ved at kunderne selv opretter applikationen på Facebook, hvilket dog så kræver en god dokumentation på jysk…
 • Endelig, så skal man være opmærksom på, at kommentarerne gemmes i Facebook. Det behøver absolut ikke være noget problem – i vores cloud computing tidsalder, så er det jo sådan, det er. Men der vil være nogle, som vil have det svært med, at man ikke længere har fuld kontrol over sine data.

Jeg tror, at min egen konklusion på alt dette er, at Facebooks Comments-plugin er ganske nyttig, hvis man:

 • ønsker at brugerne skal kunne kommentere nyheder, sider, produkter, o.a.
 • ønsker at disse kommentarer også skal kunne vises på Facebook
 • ønsker at promovere nyheder, sider, produkter, o.a. via en “synes godt om”-funktion
 • gerne vil komme hurtigt og billigt i gang
 • gerne vil have en kommentar-funktion, som layoutmæssigt ligner og brandes som en Facebook-funktion
 • er ligeglad med om man overholder diverse tilgængelighedskriterier.
 • ikke er bekymret for at ens data bliver lagt op i “skyen”

For mit eget vedkommende, så har arbejdet med Facebooks login- og comments-plugins lært mig en del om, hvorledes Facebook fungerer fra et udvikler-synspunkt. Mit næste skridt bliver at prøve at arbejde med Facebooks nye C# SDK, som forhåbentlig giver mig meget mere kontrol. Du kan læse mere om dette SDK her: http://developers.facebook.com/blog/post/395.

Hvis du selv ønsker at prøve at indsætte en Facebook Comments plugin, så er der en god “opskrift” her: http://forum.developers.facebook.com/viewtopic.php?pid=221601#p221601

Advertisements

3 thoughts on “Facebooks sociale plugins – fb:comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s