Mål dit websites loadtider med Google Analytics

Når man udvikler et nyt website, har man ofte fokus på websitets performance de steder, hvor man på forhånd ved, at der kan være udfordringer. Det er typisk i forbindelse med omfattende søgninger, hvor der kan være behov for at optimere for at opnå en så god performance som muligt. Et typisk værktøj kunne være Yahoos plugin til Firefox, YSlow, som kan måle en sides samlede loadtid.

Men ofte bliver andre funktioner ikke testet så omfattende, og resultatet er, at man kan overse problemer, som kan skyldes mange andre ting. Konsekvensen kan være, at man lancerer et website, som har en række grundlæggende problemer i forhold til performance. Måske opdager man disse problemer – måske ikke. Og selv hvis man opdager, at der er noget galt, så kan man stå i den situation, at man har svært ved at se, hvor det går galt. Måske er det kun i visse browsere, at man har problemet? Måske er det kun visse brugere?

Ny funktion i Google Analytics: Site speed

Derfor har Google nu lanceret en ny feature i deres Google Analytics. Denne feature kalder de for ‘Site Speed’, og den er genial, fordi den løbende overvåger websitet. Kort fortalt gør funktionen det, at den laver en række stikprøvemålinger, hvor en sides samlede loadtid registreres.

Et eksempel kan ses i ovenstående skærmbillede, som viser en top 10 over de sider, som performer dårligst. Yderst til venstre i listen vil man normalt kunne se sidens navn – det er ikke taget med i dette skærmbillede, da det ville kunne afsløre kunden.

Tallene viser, at den side, som performer dårligst, har en gennemsnitlig loadtid på 6,79 sekunder. Denne side har haft 8.809 sidevisninger, så i forhold til de øvrige sider, så er dette en ret vigtig side, da den bliver forespurgt ofte. Der kan derfor være rigtig god mening i at optimere denne side.

Yderst til højre ses ‘Page Load Sample’, som viser hvor mange stikprøver, der er foretaget af de enkelte sider. Site Speed funktionen har kun været i brug ganske få dage, og derfor er tallene i dette tilfælde temmelig lave. Det betyder naturligvis, at disse tal kan nå at ændre sig ganske meget.

Kombinationer af data

Google Analytics opsamler allerede en forfærdelig masse data om brugernes adfærd på websitet. Det interessante i denne forbindelse er, at man kan kombinere disse data med data om sidernes loadtid.

I ovenstående skærmbillede har jeg kombineret site speed data med oplysninger om brugernes browsere. Sjovt nok er de første 9 på listen sider, der er blevet besøgt af brugere med Internet Explorer….

Man kan gå endnu dybere i dette skærmbillede ved at vælge at kigge på specifikke browserversioner.

Bounce rate

Man må formode, at der kan være en god sammenhæng imellem en side, som loader langsomt, og en høj bounce rate. Derfor viser Google Analytics også en sides bounce rate ud for de enkelte sider. Fordelen ved denne metode er, at man som ejer af en hjemmeside hurtigt kan se om der er behov for at arbejde med performance. Det vil sige, at man på denne måde kan prioritere sin indsats. En side med mange besøg, elendig loadtid og en høj bounce rate er vigtigere at få optimeret end en side med få besøgende og en lav bounce rate.

Mangler

I min verden er Site Speed en meget værdifuld funktion, som alle, der driver en hjemmeside, bør interessere sig rigtig meget for. Der er dog et par ting, som kunne gøre funktionen endnu mere interessant. Måske er det blot fordi, at jeg endnu ikke har fundet ud af, hvordan man finder disse data?

Det kunne eksempelvis være rigtig interessant at kombinere den gennemsnitlige loadtid med data om antal besøgende. På den måde ville jeg kunne se om en side begynder at performe dårligere, efterhånden som der kommer flere besøgende på siden. Er der en flaskehals et sted?

Implementering

Det er meget nemt at implementere funktionen. Hvis man allerede har Google Analytics til at køre på sit website, så kræver det blot, at følgende bliver tilføjet til den eksisterende tracking code:

_trackPageLoadTime();

Hvis du ønsker at læse mere om, hvordan funktionen implementeres, så er der hjælp at hente her: http://www.google.com/support/analyticshelp/bin/answer.py?hl=en&answer=1205784&topic=1120718&utm_source=gablog&utm_medium=blog&utm_campaign=newga-blog&utm_content=sitespeed.

Advertisements

7 thoughts on “Mål dit websites loadtider med Google Analytics

 1. Hej Peter

  Ja, det var også på tide, at dette blev integreret i Google Analytics – for det kan faktisk have stor indflydelse på afvisningsprocenten, hvis en side tager lang tid om at loade.

  MEN desværre er der en meget væsentlig begrænsning ved den nye feature, og det er, at det pt. kun virker for brugere der ser websitet i browseren Internet Explorer 9 eller i Googles Chrome-browser.
  Det hænger sammen med den måde, der teknisk spores loadtid på.

  Jeg har desværre ikke haft tid til at skrive et dybdegående blogindlæg om det endnu, men prøv evt. at læse blogindlægget fra Jacob Kildebogaard http://www.webanalytiker.dk/2011/05/07/google-analytics-webstedshastighed/, hvor han kommer lidt mere ind på det.

  Så længe det er et så specifikt segment, vil jeg dog mene, at der ingen grund er til, at kaste alle andre projekter til side, for at implementere denne kode, da brugere af Chrome og den stadigt meget nye IE9 nok endnu stadigt svarer til et tech-orienteret segment… Altså kan man risikere, at få pænere tal end normalt, da dette segment oftere skifter it-udstyr end andre, hvilket betyder, at deres udstyr vil være hurtigere til at indlæse hjemmesider.

  Det skal dog tilføjes, at brugere med ældre versioner af IE men som samtidigt har Googles Toolbar installeret også vil blive talt med. Denne gruppe vil nok være den, som bedst afspejler samfundet, men umiddelbart vil jeg mene, at det er for usikkert at basere sine optimeringshandlinger alene på denne rapport – netop pga. de specielle segmenter, som de tekniske begrænsninger medfører.

  Rapporten er god, men hvis man ønsker et mere retvisende billede, vil jeg anbefale at man supplerer med en undersøgelse via http://tools.pingdom.com/.

  Alternativt kan man oprette sin egen version af Googles kode, der f.eks. kun bliver kørt for hver 5. besøgende. Via javascript kan man starte en timer når siden indlæses og som stopper når hele siden er indlæst. Sidens loadtid kan så sendes til Google Analytics gennem et event eller via et virtual pageview, hvor man på baggrund heraf kan lave sin helt egen unikke rapport.

  • Tak for kommentaren. Vil dog lige hurtigt følge op på kommentaren om browsere. Jeg kan se af rapporten at øvrige browsere også tælles med. Jeg har således tal for FireFox, Chrome og explorer. Og ved explorer har jeg også tal for version 8.

   • Jeg kan se, at jeg var kommet til at blande informationerne lidt sammen.

    Såvidt jeg kan se, virker det kun “native” i IE9 og Chrome, mens det i resten af browserne kræver, at der er installeret Googles Toolbar for at der kan blive registreret en load time.

    Datasættet er således begrænset til et udvalg at de folk, der enten har installeret Googles Toolbar eller som kører Chrome eller IE9.

    Dvs. du kan godt få info på ældre IE og FF versioner så længe de har Google Toolbar – men såvidt jeg ved, så findes Google Toolbar ikke til hverken Safari eller Opera, hvilket betyder, at load time i disse browsere ikke måles.

    Det skaber desuden også det problem, at der så ikke vil blive målt load time for mobile enheder… Hvilket nok vil være noget af det mest interessante.

    Prøv at læse kommentarerne til indlægget fra Google: http://analytics.blogspot.com/2011/05/measure-page-load-time-with-site-speed.html

 2. Du har ret. Følgende er en snippet fra kommentarerne:

  1) The page load time measurement starts at the beginning of the navigation, e.g., a user click, and ends at the document’s load event.
  2) Page load time is measured using the NavigationTiming interface, if available. In older browsers, it seeks help from other interfaces from Chrome or the Google IE toolbar.
  3) The page load sample is based on visit. The sampling rate is fixed at 10% for now. And please do keep in mind that speed is only measured when appropriate browser supports are found.
  4) Page load time is not yet available in advanced segment. We will update when things change.

  Men stadig: Det vigtigste er, at vi kan måle gennemsnitlig loadtid på tværs af browsere, og det kan vi med denne metode. Selv om det ikke er alle browsere, der måles i, så er det en rigtig god rapport, der giver en værdifuld indsigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s