Danskerne skal tvinges til at gå på det digitale rådhus

Under overskriften “Danskerne skal tvinges til at gå på det digitale rådhus” skriver Berlingske i dag, at danskerne fra 2015 skal tvinges til at benytte digitale løsninger, når de skal tale med offentlige myndigheder.

Vi er en hel del, der vil sige: “Det var på tide!”. At der skal gå så mange år er et bevis på visionsløse og uvidende politikere. Danskerne burde have været vænnet til at bruge digitale løsninger for mange år siden. Mange er i øvrigt allerede vænnet til det, da de fleste anvender digitale løsninger i deres arbejde i det private erhvervsliv, og der er vel næppe ret mange, der ikke anvender netbanker.

Men 2015 er desværre for optimistisk. Hvis alt går som det plejer at gøre, så ender dette med kæmpe udbud, hvor store koncerner vinder opgaven for derefter at blive forsinket i hele år. Så planen om, at alle danskere skal tvinges på det digitale rådhus i 2015 kan man allerede nu godt begrave. Vi taler sandsynligvis 2017.

I artiklen, som i øvrigt kan læses her, kommer Bjarne Hastrup, som er formand for Ældresagen, med en vigtig pointe. Han anfører, at hvis danskerne i højere grad skal anvende selvbetjeningsløsninger, så er der behov for at arbejde en del med brugervenlighed. Faktisk efterlyser han en Steve Jobs i den offentlige sektor.

Man kan nok stille sig tvivlende overfor om en Steve Jobs-klon vil befinde sig ret længe i en koncern a la KMD og CSC. Jeg tvivler på, at en ægte Steve Jobs ville befinde sig særlig godt i disse virksomheder. Tværtimod ville de danske Steve Jobs-kloner nok nærmere befinde sig i mindre virksomheder – som så nok ikke får lov til at bygge disse løsninger, fordi de ikke hedder KMD eller CSC.

Og det mener jeg faktisk er et problem. Virksomheder som KMD og CSC har stor erfaring i at bygge offentlige løsninger, men det er oftest offentlige løsninger, der er byggede til at tilgodese medarbejderne i den offentlige sektor, og ikke borgerne. Hvis man kigger på de løsninger, som er rettede imod borgerne, så er det på ingen måde imponerende.

Problemet er ikke bare, at der er tale om elendig usability. Der er naturligvis ingen tvivl om, at de offentlige myndigheder ville kunne nå rigtig langt, hvis man blot begyndte at anvende basale principper for brugervenlighed. Et par usability-eksperter, som fik lov til at bestemme over brugergrænsefladen og designoplevelsen, ville kunne øge brugen af selvbetjeningsløsningerne voldsomt.

Men det virkelige problem ligger i, at mange selvbetjeningsløsninger ofte tager udgangspunkt i det offentliges behov, og ikke borgerens. Og det er her, at de mange mindre virksomheder kunne komme ind i billedet. Kunne man forestille sig, at iværksættere ville være bedre til at fange borgernes behov, og udmønte disse i bedre selvbetjeningsløsninger?

Jeg tror, at man er nødt til se selvbetjeningsløsninger som projekter, der involverer opbygningen af en fælles infrastruktur, som mange forskellige selvbetjeningsløsninger kan trække på. Tænk sig, hvis vi kom til at stå i den situation, at det offentlige blev tvunget til at stille alle deres data til rådighed for danske iværksættere. Prøv at tænke på det væld af løsninger, der kunne dukke op, og prøv at tænke på alle de potentielle virksomheder, der kunne skabes på det grundlag.

Dette ville naturligvis kræve, at de store koncerner i form af KMD og CSC skulle stå for driften af en sådan infrastruktur. Men det er jo allerede det, som de gør i dag, og på den måde udnytter man blot deres ekspertise, mens nye iværksættere får mulighed for at lave nye koncepter til selvbetjeningsløsninger, som i langt højere grad tager udgangspunkt i borgernes behov. Jeg tror, at et sådant samarbejde – hvor man aktiverer de mange gode ideer i græsrødderne – ville kunne øge fremdriften ganske dramatisk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s